Tabibullayev Sa’dixon

Tavallud topgan sana: 1906 yil

Vafot etgan sana: 2000 yil

Tug'ilgan joy:Buxoro

Yo'nalishlar: Aktyor va aktrisalar

5364

Tarjimai hol

Sa’dixon  Tabibullayev — sovet teatr va kino aktyori. 1906-yil Buxoroda tug‘ilgan. Buxoro pedagogika bilim yurtini bitirgan, havaskor to‘garakning faol qatnashchisi bo‘lgan. 1924-1927-yillar Moskvadagi o‘zbek drama studiyasida o‘qigan. 1927-yildan Samarqand truppasi (keyinchalik Hamza nomidagi teatr) safiga kirgan. 1943-yildan kinoda chiqishni boshlagan. Lavha rollar ustasi.
2000-yil vafot etgan.
Teatrdagi rollari
F. Shillerning “Makr va muhabbat”idagi Vurma
V. Shekspirning “Hamlet”idagi Ozrik
Oybekning “Qutlug‘ qon”ida Mirza Karimboy
A. Qahhorning “Tobutdan tovush”ida Suqsurov
Shekspirning “Qirol Lir”ida Masharaboz
K. Yashenning “Inqilob tongi”da Qoziqayun
Uyg‘un va I. A. Sultonovlarning “Alisher Navoiy”sida Mansur
Filmografiya
1945 — “Tohir va Zuhra” filmidagi Xorazm shohi
1946 — “Nasriddin sargo‘zashtlari”dagi chol
1947 — “Alisher Navoiy”dagi Jomiy
1953 — “Boy ila xizmatchi”dagi Ellikboshi
1955 — “Amirlikning qulashi”da Urzuf
1960 — “Mahallada duv-duv gap”da Tabib;
Hamza — savdogar
1968 — Qo‘mondonning qaytishi
1969 — Qari ustaning vasiyati — Muxtam-aka Tojibekov
1971 — Chegaralar tutashgan yer — Rahim aka
1976 — “O‘zoq va yaqin yillar”dagi Toji aka
1977 — Qo‘qonda — imom Islamqul;
Shum bola — Safar ota
1978 — Xorazm afsonasi — qorqchilar sarkardasi;
Sevgi va g‘azab — lavha
1978—1984 — “Olovli yo‘llar”dagi Darvesh
1979 — Chinor ostidagi duel — lavha;
Ali bobo va qirq qaroqchi — Gulobod fuqarosi
1980 — Leningradliklar — mening farzandlarim — Karim aka;
Afsonaviy qiz — hovli egasi
1982 — Dahoning yoshligi — lavha; general buvi — Xojimurod
1983 — Akmalning yangi sarguzashtlari
1986 — Shahrizodaning yangi sarguzashtlari — qorovul;
Salom, Gulnora Rahimovna! — Gulnora Rahimovnaning bobosi
1990 — Tangalik bolalar — lavha
Mukofot va sovrinlari
O‘zbek SSR xalq artisti (1949)
Ikkinchi darajali Stalin mukofoti (1949) — Uyg‘un va I. A. Sultonovlarning “Alisher Navoiy” spektaklidagi Mansur roli ijrosi uchun
U. Shekspirning “Qirol Lir” spektaklidagi masharaboz timsolini gavdalantirgani uchun bil Hamza nomidagi O‘zbek SSR Davlat mukofotiga sazovor bo‘lgan (1967).
Qizil mehnat nishoni
“Hurmat belgisi” ordeni
Lenin, Mehnat qizil nishoni, “Hurmat belgisi” ordenlari bilan mukofotlangan.

Rasmlar galereyasi