Табибуллаев Саъдихон

Таваллуд топган сана: 1906 йил

Вафот этган сана: 2000 йил

Туғилган жой:Бухоро

Йўналишлар: Актёр ва актрисалар

5303

Таржимаи ҳол

Саъдихон  Табибуллаев — совет театр ва кино актёри. 1906 йил Бухорода туғилган. Бухоро педагогика билим юртини битирган, ҳаваскор тўгаракнинг фаол қатнашчиси бўлган. 1924-1927 йиллар Москвадаги ўзбек драма студиясида ўқиган. 1927 йилдан Самарқанд труппаси (кейинчалик Ҳамза номидаги театр) сафига кирган. 1943 йилдан кинода чиқишни бошлаган. Лавҳа роллар устаси.
2000 йил вафот этган.
Театрдаги роллари
Ф. Шиллернинг “Макр ва муҳаббат”идаги Вурма
В. Шекспирнинг “Ҳамлет”идаги Озрик
Ойбекнинг “Қутлуғ қон”ида Мирза Каримбой
А. Қаҳҳорнинг “Тобутдан товуш”ида Суқсуров
Шекспирнинг “Қирол Лир”ида Масҳарабоз
К. Яшеннинг “Инқилоб тонги”да Қозиқаюн
Уйғун ва И. А. Султоновларнинг “Алишер Навоий”сида Мансур
Фильмография
1945 — “Тоҳир ва Зуҳра” фильмидаги Хоразм шоҳи
1946 — “Насриддин саргўзаштлари”даги чол
1947 — “Алишер Навоий”даги Жомий
1953 — “Бой ила хизматчи”даги Элликбоши
1955 — “Амирликнинг қулаши”да Урзуф
1960 — “Маҳаллада дув-дув гап”да Табиб;
Ҳамза — савдогар
1968 — Қўмондоннинг қайтиши
1969 — Қари устанинг васияти — Мухтам-ака Тожибеков
1971 — Чегаралар туташган ер — Раҳим ака
1976 — “Ўзоқ ва яқин йиллар”даги Тожи ака
1977 — Қўқонда — имом Исламқул;
Шум бола — Сафар ота
1978 — Хоразм афсонаси — қорқчилар саркардаси;
Севги ва ғазаб — лавҳа
1978—1984 — “Оловли йўллар”даги Дарвеш
1979 — Чинор остидаги дуэль — лавҳа;
Али бобо ва қирқ қароқчи — Гулобод фуқароси
1980 — Ленинградликлар — менинг фарзандларим — Карим ака;
Афсонавий қиз — ҳовли эгаси
1982 — Даҳонинг ёшлиги — лавҳа; генерал буви — Хожимурод
1983 — Акмалнинг янги саргузаштлари
1986 — Шаҳризоданинг янги саргузаштлари — қоровул;
Салом, Гулнора Раҳимовна! — Гулнора Раҳимовнанинг бобоси
1990 — Тангалик болалар — лавҳа
Мукофот ва совринлари
Ўзбек ССР халқ артисти (1949)
Иккинчи даражали Сталин мукофоти (1949) — Уйғун ва И. А. Султоновларнинг “Алишер Навоий” спектаклидаги Мансур роли ижроси учун
У. Шекспирнинг “Қирол Лир” спектаклидаги масҳарабоз тимсолини гавдалантиргани учун был Ҳамза номидаги Ўзбек ССР Давлат мукофотига сазовор бўлган (1967).
Қизил меҳнат нишони
“Ҳурмат белгиси” ордени
Ленин, Меҳнат қизил нишони, “Ҳурмат белгиси” орденлари билан мукофотланган.

Расмлар галереяси