Табибуллаев Саъдихон

Таваллуд топган сана: 1906 йил

Вафот этган сана: 2000 йил

Туғилган жой:Бухоро

Йўналишлар: Актёр ва актрисалар

1594

Таржимаи ҳол

Саъдихон  Табибуллаев — совет театр ва кино актёри. 1906 йил Бухорода туғилган. Бухоро педагогика билим юртини битирган, ҳаваскор тўгаракнинг фаол қатнашчиси бўлган. 1924-1927 йиллар Москвадаги ўзбек драма студиясида ўқиган. 1927 йилдан Самарқанд труппаси (кейинчалик Ҳамза номидаги театр) сафига кирган. 1943 йилдан кинода чиқишни бошлаган. Лавҳа роллар устаси.

2000 йил вафот этган.

Театрдаги роллари

  • Ф. Шиллернинг “Макр ва муҳаббат”идаги Вурма
  • В. Шекспирнинг “Ҳамлет”идаги Озрик
  • Ойбекнинг “Қутлуғ қон”ида Мирза Каримбой
  • А. Қаҳҳорнинг “Тобутдан товуш”ида Суқсуров
  • Шекспирнинг “Қирол Лир”ида Масҳарабоз
  • К. Яшеннинг “Инқилоб тонги”да Қозиқаюн
  • Уйғун ва И. А. Султоновларнинг Алишер Навоий”сида Мансур

Фильмография

  • 1945 — Тоҳир ва Зуҳра фильмидаги Хоразм шоҳи
  • 1946 — Насриддин саргўзаштларидаги чол
  • 1947 — Алишер Навоийдаги Жомий
  • 1953 — Бой ила хизматчидаги Элликбоши
  • 1955 — “Амирликнинг қулаши”да Урзуф
  • 1960 — “Маҳаллада дув-дув гап”да Табиб
  • Ҳамзасавдогар
  • 1968 — Қўмондоннинг қайтиши
  • 1969 — Қари устанинг васияти — Мухтам-ака Тожибеков
  • 1971 — Чегаралар туташган ер — Раҳим ака
  • 1976 — Ўзоқ ва яқин йиллардаги Тожи ака
  • 1977 — Қўқонда — имом Исламқул; 
  • Шум бола — Сафар ота
  • 1978 — Хоразм афсонасиқорқчилар саркардаси;
  • Севги ва ғазаблавҳа
  • 1978—1984 — Оловли йўллардаги Дарвеш
  • 1979 — Чинор остидаги дуэльлавҳа;
  • Али бобо ва қирқ қароқчи Гулобод фуқароси
  • 1980 — Ленинградликларменинг фарзандларим — Карим ака;
  • Афсонавий қизҳовли эгаси
  • 1982 — Даҳонинг ёшлигилавҳа; генерал бувиХожимурод
  • 1983 — Акмалнинг янги саргузаштлари
  • 1986 — Шаҳризоданинг янги саргузаштлариқоровул
  • Салом, Гулнора Раҳимовна! — Гулнора Раҳимовнанинг бобоси
  • 1990 — Тангалик болаларлавҳа

 Мукофот ва совринлари

  • Ўзбек ССР халқ артисти (1949)
  • Иккинчи даражали Сталин мукофоти (1949) — Уйғун ва И. А. Султоновларнинг “Алишер Навоий” спектаклидаги Мансур роли ижроси учун
  • У. Шекспирнинг “Қирол Лир” спектаклидаги масҳарабоз тимсолини гавдалантиргани учун был Ҳамза номидаги Ўзбек ССР Давлат мукофотига сазовор бўлган (1967).
  • Қизил меҳнат нишони
  • “Ҳурмат белгиси” ордени
  • Ленин, Меҳнат қизил нишони, “Ҳурмат белгиси” орденлари билан мукофотланган.

Расмлар галереяси