Sarimsoqova Lutfixonim

Tavallud topgan sana: 26 aprel 1896 yil

Vafot etgan sana: 14 yanvar 1991 yil

Tug'ilgan joy:Farg‘ona

Yo'nalishlar: Aktyor va aktrisalar

975

Tarjimai hol

Lutfixonim Sarimsoqova O‘zbek teatr san’atining yorqin yulduzlaridan biri, Muqimiy nomidagi musiqali drama teatri aktrisasi.

1896 yilda Farg‘ona viloyati Rishton tumanidagi Rishton qishlog‘ida tug‘ilgan.

Mehnat faoliyatini 1925 yil boshlagan, Qo‘qonning mahorat sahnasida ishtirok eta boshlagan. Andijon va Farg‘ona teatrlarida ishlagan.

1934-1939 yillar - aktrissa O‘zbek musiqali teatr truppasida.

1941-1973 yillar - Muqimiy nomidagi O‘zbek musiqali teatr aktrisasi (Toshkent).

1931 yildan kinoda suratga tusha boshlagan (“Amirlikning qulashi”, 1955, “O‘g‘lonlar olg‘a yurishadi”, 1959, “Sen yetim emassan”, 1962 va boshqalar).

Lutfi Sarimsoqovaning ijodi xalq hayoti bilan bog‘liq. U ko‘plab o‘zbek ayollarining timsollarini gavdalantirib, farzandining baxti uchun kurashuvchi chuqur ona timsollarini yaratgan, masalan, teatrda: “Ikki komunist” - Kumush xola, “Gulsara” - Oysara, “Nurxon” - Kimyo, kinoda: “Qasam” - Azimning onasi, “Asal” - Asalning onasi, “Sardor chaqirig‘i” - Rustamning onasi, “Qutlug‘ qon” - Yo‘lchining onasi, “Mahallada duv-duv gap” - Mehrixon, “Uchrashuvlar va vidolashuvlar” - Hafizning onasi, eng katta shuhratni “Sen yetim emassan” filmidagi Fotima opa roli olib kelgan. Shuningdek, o‘tkir fe’l-atvorli rollarni ham maromiga yetkazib o‘ynagan.

Eng yaxshi rollari orasida, shuningdek, Shirin, Yosuman (Xurshidning “Farhod va Shirin”), Maysara (Hamzaning “Maysaraning ishlari”).

Lutfi Sarimsoqova 1991 yil 14 yanvar kuni Toshkentda vafot etgan.

Mukofot va sovrinlari

O‘zbek SSR xalq artisti (1937)

SSSR xalq artisti (1967)

Lenin ordeni

Qizil Mehnat Nishoni ordeni

Oktabr inqilobi ordeni

 “Buyuk xizmatlari uchun” ordeni (O‘zbekiston) (2001 — o‘limidan so‘ng)

Medallar

O‘zbek SSR Oliy Kengash rayosatining faxriy yorliqlari.

Ijodi

Teatrdagi rollari

1928 — “Ikki komunist” K. Yashen — Kumush xola

1933 — “layli va Majnun” Xurshid, musiqa T. Sodiqov — Layli

1935 — “Gulsara” K. Yashen va M. Muhamedovlar, musiqa T. Jalilov — Oysara

1937 — “Farhod va Shirin” Xurshid, musiqa V.A. Uspenskiy — Shirin, jodugar Yosuman

•1938 — “Arshin mal alan” U. Gadjibekova — Zebo, Jahon-xola, Gulchehra

1940 — “Maysaraning ishlari” Hamza — Maysara

1942, 1952 — “Nurxon” K. Yashen — Kimyo

1953 — “Muqimiy” S. Abdulla — Risolat

“Ravshan va Zulhumor” K. Yashen — qariya ona

“Malikai Turandot” K. Gotsts — Adelma

“Ikki janoning quli” K. Goldon — Smeraldina

“Xudjum” V. Yan — Tursun

“Xalima” G. Zafar — ona

“Paranji sirlari” Hamza — Mastura

“Qurbon Umarov” S. Abdulla — Xalcha

“Oftobxon” K. Yashen — Xayri xolya

“Farg‘ona tong otguncha” M. Ismanli — Xadicha xola

“Oltin ko‘l” — Jamol opa

Filmografiya

1931 — Ozod (tugallanmagan) — Ozod, yigiruvchi

1937 — Qasam — Azimning onasi

1940 — Asal — Asalning onasi, bog‘bonning xotini

1941 — Sardor chaqirig‘i — Rustamning onasi

1941 — Biz g‘alaba qozonamiz (qisqametrajli) — Zumrud

1943 — Nasriddin Buxoroda — saroy xizmatchisi

1943 — Vatan hadyasi — ona

1954 — Opa-singil Rahmanovlar — Sharofat bibi

1954 — Yangi uy — Xolniso

1955 — Maydon ortida uchrashamiz — Mafratxon

1955 — Amirlikning qulashi — qari dehqon ayol

1956 — Qutlug‘ qon — Yo‘lchining onasi

1958 — Maftuningman — lavha

1958 — Orol baliqlari — kolxoz raisining xotini

1958 — O‘g‘lonlar olg‘a yurishadi — telba

1959 — Ikkinchi chechak — Qumri xola

1960 — Mahallada duv-duv gap — Mehrixon

1962 — Sen yetim emassan — Fotima opa

1964 — Osiyo ostidagi to‘fon — Jamolning onasi

1964 — Hayrli kun

1964 — Tushda kechgan umrlar — qariya

1965 — Zehn — lavha

1966 — Oppoq turnalar — Mehriniso

1968 — Vatan o‘g‘lonlari — muzeyga tashrif buyuruvchi

1969 — Uning ismi — Bahor — sovchi

1969 — O‘tgan kunlar — lavha

1971 — Sevgi dramasi — Umarning onasi

1973 — Uchrashuvlar va vidolashuvlar — Hafizning onasi

1976 — Umidimiz qushlari — Amirning buvisi

1990 — Tangalik bolalar — lavha

Xotira

• 1976 yil aktrisaning hayoti va ijodiga bag‘ishlangan “Lutfixon aya” nomli hujjatli film suratga oligan.

Madaniyat saroyi hamda Rishtondagi 52-sonli o‘rta maktabga Lutfixonim Sarimsoqova nomi berilgan.

Video galereya

Rasmlar galereyasi