Зокиров Жамшид Каримович

Таваллуд топган сана: 11 iyul 1948 йил

Вафот этган сана: 7 aprel 2012 йил

Туғилган жой:Тошкент

Йўналишлар: Актёр ва актрисалар

1740

Таржимаи ҳол

Зокиров Жамшид Каримович — театр ва кино актёри, телебошловчи, Ўзбекистонда хизмат кўрсатган артист.

Жамшид Зокиров 1948 йилнинг 11 июлида Тошкент шаҳрида, таниқли ўзбек қўшиқчиси Карим Закировнинг оиласида таваллуд топган. У аввал “Ўзбекфильм”нинг актерлик маҳоратида, кейин эса Тошкент театр-санъат институтида таълим олиб, 1971 йил тамомлаган. Ўзбекистон Миллий академик драма театри ва Рус академик драма театриларида роллар ижро этган.

Узоқ вақт давом этган хасталик сабабли, 2012 йилнинг 7 апрелида Тошкент шаҳрида, вафот этди.

Оиласи

• Отаси – Карим Зокиров (1912-1977), опера қўшиқчиси (баритон), Ўзбекистон Республикаси халқ артисти.

• Акаси – Ботир Каримович Зокиров (1936-1985), ўзбек қўшиқчиси, рассом ва адабиётшунос, Ўзбекистон Республикаси халқ артисти.

• Акаси – Фарруҳ Каримович Зокиров, қўшиқчи, “Ялла” ўзбек ансамблининг бадиий раҳбари, Ўзбекистон Республикаси халқ артисти.

• Турмуш ўртоғи - Гавҳар Зокирова, ўзбек актрисаси.

• Синглиси - Луиза Зокирова, хонанда.

• Жияни - Наргиз Зокирова (1970 йил таваллуд топган), қўшиқчи. Синглиси Луиза Зокирова ва Ботир Зокировнинг ансамблидаги зарбдори Пўлат Мордухаевнинг қизи.

 

Мукофотлари

• Ўзбекистонда хизмат кўрсатган артист (1995).

• Санъатга қўшган ҳиссаси учун Марк Вайль номидаги “Илҳом” мукофоти лауреати (2010).

 

Ижоди

Театрдаги фаолияти

• “Венецияда тун”

• “Мардикор”

 

Фильмография

• 1969 – Ўн уч терак кўчаси – лавҳа

• 1985 – Келинлар қўзғолони

• 1986 – Орзулар оғушида

• 1987 – Енгилиш алами

• 1989 - Бўҳрон - лавҳа

• 1990 – Темир хотин - Олимтой

• 1993 – Бахтим меним – сен қон билан тўлангансан (Ўзбекистон)

• 2007 – Платина – лавҳа (титрларда йўқ)

• 2009 – Саламандра изи – лавҳа

• 2011 - Высоцкий. Тириклигинг учун ташаккур

Видео галерея

Расмлар галереяси